καλλιτέχνες       προηγούμενες εκθέσεις   επόμενη έκθεση    νέα   επικοινωνία     διαθέσιμα έργα      events     αντικείμενα τέχνης


Συνέντευξη στον Skai Patras 89.4     Προετοιμασία έκθεσης     Βίντεο εγκαινίων

Ηλίας Παπανικολάου
Στ’αεράκι απάνω ...

12 Μαϊου – 11 Ιουνίου 2011

Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής, του Ηλία Παπανικολάου με τίτλο “Στ’αεράκι απάνω ...”.

Ο ποιητής Γιώργος Τσιρώνης γράφει: “Ο Ηλίας Παπανικολάου φέρνει κύματα δροσιάς στη λάβα του υπαρκτού. Με στοιχεία πρωτογενή, ήλιος, γη, ουρανός και θάλασσα χαϊδεύει τα μάτια, την καρδιά μας.
Πόσο ουρανό, πόση θάλασσα κρύβουμε μέσα μας, πόσα σύννεφα μας ταξιδεύουν, πού λάμπει ο ήλιος απ’ τα μάτια μας, πού κρύβεται όταν έχει κουραστεί; Απλές γραμμές, τετράγωνες, κυρτές, μικρές και πιο μεγάλες. Επιστρέφει την ύπαρξή μας εκεί από όπου κατάγεται χωρίς στολίδια περιττά. Μόνο η ζωή, απλή και ήσυχη, είναι εκεί και καρτερά να μας ξανακερδίσει. Σα μαγικό χαλί, θα μας αφήσει ένα σύννεφο, απαλά, στο αεράκι απάνω...”.
 Ο Ηλίας Παπανικολάου εξηγεί: “ Πεποίθησή μου είναι πως η τέχνη είτε προβληματίζει είτε ταξιδεύει ... Πολλές φορές συμβαίνουν και τα δύο μαζί! Καθώς βιώνω κι εγώ ως κοινωνικό ον μεταξύ άλλων, όλη αυτή την πολυπρόσωπη και τρομοκρατική πραγματικότητα, ''φορτώνω'' με επιλογή μου στον εαυτό μου την ευθύνη να γίνομαι το φίλτρο ανάμεσα στους συνειρμούς και την είσπραξή τους από τους άλλους ... Σκοπός μου με τη συγκεκριμένη έκθεση είναι να παρασύρω όσο το δυνατόν περισσότερους σε μια παρένθεση ανεμελιάς με τη διάθεση ενός θυμωμένου παιδιού που διασχίζει μια γκρίζα πραγματικότητα απάνω στ'αεράκι της αθωότητας ...”.
Ο Ηλίας Παπανικολάου, είναι ένας ακόμη από τους καλλιτέχνες που συνειδητά πιστεύουν πως η τέχνη απευθύνεται σε όλους και θεωρεί εξίσου σημαντικά, τόσο την οικειοποίησή της, όσο και τη δυνατότητα απόκτησης ενός έργου τέχνης από τον καθένα. Αυτό τον παρακίνησε να δημιουργήσει, εκτός από τα μεγαλύτερα έργα της έκθεσης και έργα μικρού μεγέθους που θα διατεθούν σε συμβολική τιμή για να μοιραστεί την τέχνη του.

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Ηλίας Παπανικολάου γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα.
Σπουδάζει ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. της Αθήνας με δάσκαλο τον Νίκο Κεσσανλή και - πεμπτοετής το 1996 - παρουσιάζει στη γκαλερί ARTIO την πρώτη ατομική του έκθεση.
Ακολουθούν ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ (2000), TITANIUM (2006), ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ (2009), ΜΕΛΑΝΥΘΡΟΣ (2011), CUBE (2011) και πληθώρα σημαντικών ομαδικών εκθέσεων, δημοπρασίες, εικαστικές δράσεις.
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, μουσεία, εταιρικές συλλογές.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.