καλλιτέχνες       προηγούμενες εκθέσεις   επόμενη έκθεση    νέα   επικοινωνία     διαθέσιμα έργα      events     αντικείμενα τέχνης


'Εργα έκθεσης     Εγκαίνια έκθεσης     Κείμενο έκθεσης

Ηλίας Παπανικολάου
Στο χορό της πινελίτσας

17 Μαϊου – 15 Ιουνίου 2013

Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί την ατομική έκθεση του ζωγράφου Ηλία Παπανικολάου με τίτλο “Στο χορό της πινελίτσας ”.

Δύο χρόνια μετά την έκθεσή του “Στ’αεράκι απάνω ...”, ο ζωγράφος επιστρέφει με τις εικόνες που αγαπά και την ευαιθησία που τον διακρίνει, με έργα μικρά και μεγαλύτερα που λειτουργούν συμπληρωματικά και συνθέτουν μια ζωγραφική εγκατάσταση.

Ο Ηλίας Παπανικολάου, γράφει: Θυμάμαι, από μικρός, που έπιανα τις ξυλομπογιές και τις πατούσα επάνω σ'ένα χαρτί ενστικτωδώς κι εκείνες ζωγράφιζαν για μένα ... Μου'δειχναν ορίζοντες και σύμπαντα που έκρυβαν μες στο χρώμα τους ... Από τότε ό,τι αναζητήσεις κι αν έχω κάνει, πάντα νοιώθω εκείνη την πρωτογενή σχέση με τα χρώματα. Νοιώθω ότι χορεύω μαζί τους κι εκείνα μαζί μου. Η κάθε πινελίτσα είναι για μένα ένα ταξίδι που θα με βγάλει κάπου. Ένα ταξίδι μες στο χρώμα...

Όπως και στην προηγούμενη έκθεσή του, τα μικρού μεγέθους έργα θα διατεθούν σε συμβολική τιμή για να υπάρχει η δυνατότητα της απόκτησης από τον καθένα ενός πρωτότυπου έργου τέχνης, πράγμα σημαντικό για τον καλλιτέχνη που συνειδητά πστεύει πως η τέχνη απευθύνεται σε όλους.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Ηλίας Παπανικολάου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Νίκο Κεσσανλή και πεμπτοετής το 1996 παρουσίασε στη γκαλερί ARTIO την πρώτη ατομική του έκθεση, η οποία αφορούσε μία "εγκατάσταση" από απειράριθμα σπιρτόκουτα που είχε κονστρουκτιβιστικό χαρακτήρα με στοιχεία arte povera.

Στις δύο ατομικές εκθέσεις που ακολούθησαν, εμπλούτισε νοηματικά και προεξέτεινε σημασιολογικά τον προβληματισμό του παρουσιάζοντας έργα-κατασκευές με δομικό στοιχείο το τσιγάρο και έργα με επικολλημένα πολύχρωμα collage και αντικείμενα. Το 2006 αποφασίζει να κάνει στροφή στη δουλειά του και περνάει στη "ζωγραφική πινέλου" διατηρώντας τους μινιμαλιστικούς χειρισμούς της γραφής στις συνθέσεις του. Με σχεδιομορφές και μοτίβα που ποικίλουν, με πλακάτα χρώματα κι αλλού πινελιές που θυμίζουν τις τεχνικές της χαρακτικής, συνδυάζει και μεταπλάθει στοιχεία αντλημένα από την αρχαία ζωγραφική (των ληκύθων, αλλά και των Πομπηιανών τοιχογραφιών), από την στρωματογραφία της βυζαντινής εικόνας, από το θέατρο σκιών, από τη ζωγραφική του Matisse, του Cezanne, του Dufy, του Chagall, αλλά και των ιαπωνέζικων estampes αποκαλύπτοντας μια μετουσιωτική νέα και προσωπικά δική του "Ονείρων Πόλη".
Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις: ARTIO (Αθήνα/1996), Ζουμπουλάκη (Αθήνα/2000), Titanium (Αθήνα/2006), Αστρολάβος (Αθήνα/2009), Μελάνυθρος (Αθήνα/2011), Cube (Πάτρα/2011), Καπλανών (Αθήνα/2013).
Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα σημαντικών ομαδικών εκθέσεων (μεταξύ των οποίων ήταν η έκθεση The Crisis and Beyond στο Hellenic Centre του Λονδίνου) και δημοπρασίες.
Έχει κάνει εικονογραφήσεις ποιητικών συλλογών, εξωφύλλων κ.α. Κείμενά του, που αφορούν κυρίως συσχετισμούς ζωής και τέχνης, έχουν δημοσιευθεί.
Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, εταιρεία Heineken, Μουσείο Κοπελούζου, Μουσείο Βορρέ, συλλογή Σωτήρη Φέλιου, συλλογή Αμερικανού σκηνοθέτη Oliver Stone, συλλογή Λογοθέτη, συλλογή Δράκου, συλλογή Καρέλια και πολλές άλλες συλλογές.

Ο Ηλίας Παπανικολάου ζει και εργάζεται στην Αθήνα.