καλλιτέχνες       προηγούμενες εκθέσεις   επόμενη έκθεση    νέα   επικοινωνία     διαθέσιμα έργα      events


Εγκαίνια έκθεσης     Βίντεο έκθεσης(1)     Βίντεο έκθεσης(2)

Άννα Καρατζά
ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
Μια νυχθήμερη οικιακή αφήγηση

9 Δεκεμβρίου 2011 - 7 Ιανουαρίου 2012

Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την ατομική εικαστική έκθεση της Άννας καρατζά, με τίτλο “ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ, Μια νυχθήμερη οικιακή αφήγηση”.

Η Άννα Καρατζά γράφει: “ Με αμφιθυμική διάθεση ως προς τη φύση του σπιτιού αναζητώ εικόνες στη βάση της διαλεκτικής ενός ιδεατού, ποιητικού, εσωτερικού κόσμου κι ενός φυσικού, γεωμετρικού χώρου, υλική έκφραση συγκεκριμένων οικονομικών, κοινωνικών και αισθητικών αξιών.
Το διαμέρισμα -απρόσωπος, τυποποιημένος, οικιακός χώρος από τη μια, αλλά και τόπος προσωπικών αυτοβιογραφικών αναφορών-, γίνεται αντικείμενο σχολαστικής παρατήρησης. και καθίσταται το τοπίο μιας νυχθήμερης αφήγησης που στερείται τοπολογικών και συναισθητικών βεβαιοτήτων.
Ξεκινώντας από την σκέψη ότι το διαμέρισμα της πολυκατοικίας είναι το μέρος του κτίσματος, προχωρώ στην περεταίρω κατάτμησή του. Τα έργα που προκύπτουν, -ζωγραφικά, κατασκευές και βίντεο-, προβάλλουν το Ανοίκειο1 καταστρατηγώντας την αίσθηση εσωτερικότητας, ζεστασιάς, ασφάλειας και σταθερότητας. Το οικείο στοιχείο του σπιτιού, που έχει επενδυθεί με τέτοια αισθήματα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στο να αντιστραφεί και να καταστεί ξένο.
Οι κατασκευές ακολουθούν μια καλλιτεχνική πρακτική στα ασαφή όρια μεταξύ εγκατάστασης και γλυπτικού αντικειμένου. Με χρήση των ίδιων των δομικών υλικών του σπιτιού προκύπτουν αντικείμενα που λειτουργούν ως θραύσματα, ως κατασκευασμένα επιμέρους στοιχεία του. Η αναγωγή του επιμέρους στοιχείου σε ένα αυτοτελές και κλειστό σχήμα και η εκτόπιση από το οικείο του πλαίσιο το καθιστά ανοίκειο με τον τρόπο που καθίσταται ανοίκεια μια λέξη που επαναλαμβάνεται εκτός γλωσσικού πλαισίου. Η προβολή της υλικότητάς του, η «κυριολεκτική» παρουσία του στο χώρο, μέσα και από αλλαγές στην κλίμακα ή στις αναλογίες του, δημιουργεί νέα συναισθητικά και τοπολογικά δεδομένα στη σωματική σχέση μεταξύ θεατή κι αντικειμένου.
Τα δυο βίντεο πραγματεύονται μια μυθοπλασία, η οποία παράγεται μέσα από την ίδια την κίνηση που προβάλλεται κάθε φορά. Το Ανοίκειο εδώ προκύπτει από την αίσθηση της αστάθειας του χώρου, η οποία δημιουργείται λόγω της αιφνίδιας κίνησης.
Τα ζωγραφικά έργα αφορούν σε μια εικονοποιία του σπιτιού. Διατηρώντας σαφείς τις αναφορές τους από τον πραγματικό χώρο, επιχειρούν να του αποδώσουν αίγλη και ποιητικότητα μετατρέποντας το πρόδηλο σε αλληγορικό συμβάν δυο διαστάσεων.”

Βιογραφικό Σημείωμα
Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1981. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ίδιας Σχολής. Παράλληλα έχει σπουδάσει γραφικές τέχνες, νωπογραφία και τεχνική φορητών εικόνων στην ΑΣΚΤ, λιθογραφία και μεταξοτυπία στο πανεπιστήμιο COMPLUTENSΕ στη Μαδρίτη με το Πρόγραμμα Εrasmus. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζει κι εργάζεται στην Πάτρα.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
2010 “ Read-only Room”, Παλαιό Αρσάκειο, Πάτρα
2008 “+υπαρξη”, Άλεκτον Πολυχώρος, Αθήνα

ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ
2011 “Ο κήπος με τις αυταπάτες”, Cube gallery, Πάτρα
2011 “Ό, τι -Η τέχνη του βιβλίου στην Α Σ Κ Τ”, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα
2010 “10 + 1” , Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Αθήνα
2009 14η Μπιεννάλε Νέων Ευρώπης και μεσογείου, Σκόπια
2007 Eικαστική παρέμβαση στον εκθεσιακό χώρο BRAVO, Ρότερνταμ
2006 “ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ”, Μύλοι Αγίου Γεωργίου, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πάτρα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2006
2006 “Fata Morgana” Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς, Aθήνα
2005 “ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΙΙ”, Θέατρο Νότου, Αθήνα
2004 “ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΝ”, Βυζαντινό Μουσείο, Αθήνα