καλλιτέχνες       προηγούμενες εκθέσεις   επόμενη έκθεση    νέα   επικοινωνία     διαθέσιμα έργα      events


Βίντεο προετοιμασίας     Βίντεο εγκαινίων     Βίντεο έκθεσης

Γιώργος Τσεριώνης
Ανάμεσα

8 Απριλίου – 7 Μαϊου 2011

Η Γκαλερί Cube, παρουσιάζει την ατομική έκθεση, του Γιώργου Τσεριώνη με τίτλο “Ανάμεσα”. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, φιλοτεχνημένα από τον καλλιτέχνη τα δύο τελευταία χρόνια.

Η ιστορικός τέχνης Βασιλική Αθηνά Βαγενού γράφει: “Με αφετηρία την προσωπική του κατάθεση για τις σημερινές, δυσχερείς και εκτός ελέγχου πια συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του, ο Γιώργος Τσεριώνης διερευνά μέσα από τα έργα της σειράς “Ανάμεσα” τον ενδιάμεσο, αμφίρροπο χώρο που αποτελεί την απόσταση ανάμεσα στο πριν και το μετά, το ρέοντα χρόνο δηλαδή που βιώνεται κάθε φορά τώρα. Ο ενδιάμεσος αυτός χώρος, εισβάλλοντας σα σφήνα ανάμεσα στο πεπερασμένο, το γνωστό του παρελθόντος και το επικείμενο, άγνωστο του μέλλοντος ενέχει την έννοια της προσωρινότητας, της μεταβατικότητας και ισορροπεί ανάμεσα στην αναμονή και την κίνηση. Είναι στο Καθαρτήριο, ανάμεσα στην Κόλαση και τον Παράδεισο, που βρίσκει θέση ο πιο δυνατός αγώνας και η αγωνία για εξαγνισμό. Είναι ο “παράδοξος ύπνος” ή R.E.M, όταν η λειτουργία του εγκεφάλου μοιάζει με εκείνη που υπάρχει όταν είμαστε ξύπνιοι, που δίνει διέξοδο στα όνειρα. Είναι ο Παν, μισός-άνθρωπος μισός-τράγος, που ανήκει ταυτόχρονα στον ανθρώπινο και το ζωικό κόσμο, που προκαλεί τον πανικό, αλλά και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Οι αντιφάσεις και η εγγενής πολυπλοκότητα που εμπεριέχουν χαρακτηρίζουν τα έργα της σειράς αυτής και υπαγορεύουν μια διαδικασία συνεχών μεταβολών και ερμηνειών. Την περίπλοκη σχέση ανάμεσα στη μοναδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης και την πολλαπλότητα της που μετατρέπει τελικά την ανθρώπινη μορφή σε διακοσμητικό στοιχείο φέρνει στο φως το έργο που αναπαριστά ένα μωρό και την ασύμμετρη “αντανάκλαση” του, όπως και τα διπλά πορτρέτα που προκαλούν ερωτήματα για την έννοια της ταυτότητας, της “διπλοπροσωπίας” και της ταυτοπροσωπίας. Με παρόμοιο τρόπο, στον αντικατοπτρισμό ενός αντρικού προσώπου σε προφίλ ως γυναικείο και το αντίστροφο, καθρεφτίζεται η δυναμική της ένωσης των δύο φύλων όχι σε σωματικό, αλλά σε εγκεφαλικό επίπεδο, όμως η έντεχνα εκτελεσμένη αυτή συνύπαρξη υπονοεί ίσως και την ιδέα μιας πιθανής μελλοντικής συγχώνευσης των δύο φύλων. Στα συγκεκριμένα έργα που πραγματεύεται αποκλειστικά την ανθρώπινη ύπαρξη, ο Τσεριώνης έχει την ικανότητα να καλλιεργεί την εντύπωση μιας περίεργης συνένωσης του φυσικού με το τεχνητό και χωρίς να διαλύει τα όρια μεταξύ τους να συνθέτει το είναι και το φαίνεσθαι, φέρνοντας το ανθρώπινο αντιμέτωπο με το “ανθρώπινο”. Από την άλλη, τα έργα που παρουσιάζουν ζώα από πηλό ή σε χαρτί ενισχύουν την αίσθηση μιας διπλής, αμφίπλευρης παρατήρησης, με τα ζώα να υιοθετούν πότε τον ενεργό ρόλο του παρατηρητή-θεατή και πότε του παρατηρουμένου-αντικειμένου, αλλοιώνοντας έτσι και τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στο “Εγώ και το Άλλο” και τους καθιερωμένους ορισμούς τους.

Ισορροπώντας ανάμεσα στο εκφραστικό νόημα που τους έχει δώσει ο δημιουργός τους μέσα από την προσωπική αισθητική, διανοητική και ιδεολογική οπτική του και το περιγραφικό νόημα που έχουν κατακτήσει τα ίδια για τον εαυτό τους, τα έργα του Γιώργου Τσεριώνη προβάλλουν δυναμικά το δικαίωμα τους να αυτοπροσδιορίζονται εκ νέου συνεχώς και ελεύθερα, ένα δικαίωμα που αποκτούν τα έργα τέχνης ταυτόχρονα με τη γέννηση τους.”

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Γιώργος Τσεριώνης γεννήθηκε το 1967. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό και στον Όμιλο Τέχνης και Φιλοσοφίας με καθηγητές τους Ρουμπίνα Σαρελάκου, Κυριάκο Ρόκο και Γιάννη Παπαϊωάννου.

Έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έργα του βρίσκονται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Φλώριναs, στη Συλλογή CITIBANK, στη Σύλλογή ALPHA BANK, ACG Art του Αμερικάνικου Κολλεγίου Ελλάδος, στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  και σε ιδιωτικές συλλογές.

Επιλογή ομαδικών

 ·         “222+1” στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη (2003)

·          Ομοιότητα Περίπου, Αφιέρωμα στον Α. Μπενάκη, Μουσείο Μπενάκη, επιμέλεια Θανάσης Μουτσόπουλος,  Αθήνα (2004)

·          “Black Box-White Cube” στο Cheap Art, Αθήνα (2005)

·          “Οράματα” στο Χριστιανικό και Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, επιμέλεια Θανάσης Μουτσόπουλος, Αθήνα (2005)

·          “Lacoste project 12.12” στο Μουσείο Μπενάκη, επιμέλεια Ίρις Κρητικού, Αθήνα (2006)

·          “Art Mart”, Kunstlerhaus, Βιέννη (2007)

·          “Ψηφιακές φωνές” Πεδίο Δράσης Κόδρα, Θεσσαλονίκη (2007)

·          “Visibility Project”, επιμέλεια Μαρία Πασχαλίδου, Αθήνα (2007)

·          “Mετάλλαξη” Γκαλερί K-art, Αθήνα (2007)

·          “Κολάζ/αποκοπή, επικόλληση”, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, επιμέλεια Θοδωρής Μάρκογλου, Συλλογή Κωστάκη (2008)

·          “Περιβάλλον, Δράση-2008” Βίλλα Καζούλη, επιμέλεια Γιάννης Μπόλης, Αθήνα (2008, )

·          Digital romance» παρουσίαση της συλλογής του Άρη Στοίδη ,Βίλκα,Θεσσαλονίκη (2008)

·          Booking στο βιβλίο,βιβλιοδετίο των Ε.Μπίζα και Β.Βλάχου, επιμέλεια Μ.Αγγελή, Αθήνα (2009)

·          ART ATHINA 2009, Γκαλερί K-art, Aθήνα (2009)

·          “Εκδοχές του Ελληνικού τοπίου” Βασιλική Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο Κρήτης, Χαμάμ των Αέρηδων, επιμέλεια Λουϊζα Καραπιδάκη, Αθήνα (2009)

·          “Turbulent times - στον επόμενο τόνο” Taf (The Art Foundation), επιμέλεια Γιώργος Γεωργακόπουλος, Χαράλαμπος Δερμάτης, Αθήνα (2009)

·          Unexpected Expedition,(Remap),επιμέλεια Γιώργος Τσεριώνης

·          Βιβλία Ελλήνων καλλιτεχνών: Σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες, επιμέλεια Μαρία Α. Αγγελή, Aθήνα (2010)

·          ANIMACALL 2011, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, επιμέλεια Συραγώ Τσιάρα Θεσσαλονίκη (2011)